Топлоизолация и Фасади

Външната топлоизолация вече е един от основните незаменими строителни процеси, както при изграждането на нови сгради, така и при саниране на стари сгради. Полагането на топлоизолация е сред най-добрите решения за намаляване потреблението на енергия и намаляване на разходите за охлаждане или отопление. Качествената топлоизолация възвръща средствата ви за 3-4 години, а след това Вашата инвестиция Ви допринася за икономия в бъдеще от сметките поне за 30-40 години!

Следваща страница
Следваща страница

Защо е необходимо да се топлоизолират сградите?

 • Спестявате от разходи за енергия

  • Спестявате пари, защото използвате по-малко енергия за отопление през зимата или за охлаждане на дома Ви през лятото. В еднофамилна къща без топлоизолация, до 40% от топлинните загубисе осъществяват през стените й.
 • Осигурявате здравословен климат във Вашия дом

  • Поддържане на оптимална температура в домашните помещения през всеки сезон. Фасадната топлоизолация Ви осигурява комфорт както през суровите зимни дни, така и през летните горещини.
 • Наслаждавате се на топлина и уют

  • Повече комфорт за Вас и Вашето семейство. Предлаганите от нас системи гарантират топлина във Вашия дом през студените дни. Топлоизолацията регулира температурата на стените на сградата. Радвате се на красив и атрактивен облик на Вашата фасада. Външният вид винаги има значение. Топлоизолацията придава на всяка сграда индивидуален, приятен за окото външен вид.
 • Радвате се на красив и атрактивен облик на Вашата фасада

  • Външният вид винаги има значение. Топлоизолацията придава на всяка сграда индивидуален, приятен за окото външен вид. Изберете любим цвят и се наслаждавайте на мястото, където се чувствате най-добре - Вашият дом.
 • Повишавате стойността на Вашия имот

  • Подобрена енергийна ефективност. Топлоизолираните сгради се класифицират като сгради с по-ниска консумация на енергия, което повишава пазарната им стойност.
 • Предпазвате околната среда

  • По-ниска консумация на изкопаеми горива. Знаете ли, че отопляването на сгради без топлоизолация води до отделянето на до 35% от въглеродните емисии в глобален мащаб. Чрез по-ниска консумация на енергия всеки един от нас допринася за опазването на околната среда.
 • Важно свойство на външните стени е те да натрупват топлинна енергия и да предотвратяват резки температурни колебания между външната и вътрешната част от сградата. Външните стени без топлоизолация изстиват много бързо, докато в аналогичния вариант имаме трайно затопляне и съхраняване на енергията - основното предимство на външаната топлоизолация. За оптимален ефект е желателно доброто комбиниране на тухли с добри изолационни показатели плюс монтажа на топлоизолация с предварително изчислена минимална дебелина на топлоизолационния материал, предвидена според конкретното местоположение на обекта. Очаква се в близко бъдеще при цялостно саниране/ цялостна топлоизолация и последващо енергийно сертифициране на сградите, да бъде възможно само при спазена минимална дебелина на топлоизолационния лист, от порядъка на 12-20см, както вече е в някои от равитите европейски страни.

Полагането на топлоизолация и цялостно саниране са една от основните мерки за:

 • Намаляване на енергийните разходи
 • Постигане на здравословна среда в жилището
 • Подобряване на микроклимата в сградата
 • Изграждане на напълно нов екстериор
 • Намаляване на вредните емисии въглероден диоксид (CO2)

Ние ви предлагаме информация за техническите предимства и характеристиките на основните използвани материали и системи за топлоизолация. За професионален монтаж трябва да се използват топлоизолационни материали, които са подходящи за съответния обект и да бъдат съобразени дебелината, плътността и производителя на материала изолатор, както и консумативите към фасадата. Предлагаме Ви няколко основни варианта за топлоизолация, с включени качествени и сертифицирани продукти. Възможно е и комбиниране на различни материали от предложените варианти. Качествен монтаж на добри цени.

Предлагаме Ви най-добрите системни варианти:

системни вариантисистемни вариантисистемни вариантисистемни варианти
 1. Фасаден Стиропор EPS-F
 2. Каменна вата Baumit / Weber.
 3. BaumitWeberLicataLicata
 4. Топлоизолация Фасаден Стиропор EPS-F

Включва използването на: строителен стиропор с подходяща фасадна плътност около 15кг/м3. Дюбели за бетон и тухла. Лепила и шпакловки на Baumit, Weber, Боро. Стъклофибърна или стъклотекстилна армираща мрежа 145гр. За крайно покритие предлагаме богат избор на мазилки - мазилки на циментова основа, полимерни, силикатни и силиконови мазилки, както и подходящия грунд към тях. Системата за топлоизолация Фасаден Стиропор EPS-F е много изгоден вариант откъм ценова гледна точка. Този продукт е създаден по природосъобразен и екологичен начин. Качествата му като отличен материал за саниране на сгради и външна топлоизолация го правят често използван. Пенополистиролът (научното име на стиропора) се произвежда от полистиролови гранули, които под високо налягане и гореща пара експандират (раздуват се) след което се формоват на желаните размери и плътност за конкретната топлоизолация. Най-широко разпространени са листа с размер от 10 до 100 мм (за направата на топлоизолация на фасади) и по големи дебелини в зависимост от конкретното предназначение. Стиропорът дължи топлоизолационните си качества благодарение на затворения въздух в гранулния си състав. Гранулите на стиропора съдържат само 2 % полистирол в състава си, останалите 98% са въздух. Главното за качествената топлоизолация е топлоизолационния продукт да „диша“. Парите образуващи се от вътрешната страна на стената трябва свободно да преминават навън в околната среда. Така попадналата или съдържаща се влага постепенно се изпарява в околната среда, като се намалява риска от замръзване през студените зимни дни и последващото нарушаване цялостта на топлоизолационната система. Това качество на стиропора е изключително важно при новопостроени сгради, където строителната конструкция съдържа много строителна влага.

Tоплоизолация Каменна вата - Baumit / Weber

Това е една от най-престижните топлоизолационни системи не само в България, а и в Европа. Масово е използвана в повечето развити европейски страни, като система с вложени в себе си изключително дълготрайни консумативи с огромен топлоизолационен ефект. Системата е иновационна и се предлага единствено в интегрираните системи на Baumit и Weber. Изолационния материал каменна вата е произведен от Rockwool. При реализирането на топлоизолация с каменна вата не трябва да се допуска използването на материали, които не са създадени конкретно за система с каменна вата. Трябва да се влагат лепила и шпакловки или лепило-шпакловъчни смеси, дюбели, стъклотекстилна мрежа, грунд и силикатна (за предпочитане) или полимерна мазилка на Baumit или Weber - и двата производителя имат конкретни системи за каменна вата, които изпълняваме. Преди започване на лепенето на каменната вата е необходимо плочите да бъдат обмазани с лепилен слой (около 1мм). След изсъхването му следва лепенето - осъществява се на рамково -точкова схема (при отклонение на фасадите по хоризонтала и вертикала под 2 см). Важна стъпка е дюбелирането. В ситемата на Weber дюбелите са с набивен метален пирон, в тази на Baumit се използват STR-U дюбели с метален винт. Разположението им винаги трябва да бъде по схема W-дюбелиране, което е средно по 6 бр. дюбела на кв.м. Каменната вата е специфичен материал, който изисква по-специфично полагане на шпакловката. Първо имаме изравняваща шпакловка без армираща мрежа, а след изсъхването на първия слой се полага втори, вече армиращ слой със стъклотекстилна мрежа. Задължително е изсъхването и на втория пласт шпакловка, преди грундирането. Мазилката трябва да бъде силикатна или полимерна, за да бъде гарантирана отличната водонепромокаемост и добрата паропропускливост.

Строителните процеси, с които постигаме цялостно саниране на сгради и саниране на къщи включват в себе си комплекс от строителни решения обхващащи сградата от нейния покрив и фасада, до всички инсталации и прозоречни системи. С новите технологии получаваме отлични резултати. В санирането на сгради е изключително важно да се отделят средства и мисъл за една разумна инвестиция във фасадата, покрива, както и всички архитектурни елементи, от които се губи топлина през зимата.

Една система за саниране на сгради е проектирана с интегрирани материали, които да се допълват и образуват здрава, красива и ефективна фасада, която изпълнява няколко важни функции:

 • топлоизолация
 • защитна функция от различните метеорологични условия
 • естетическа функция

Кога е дошло време за саниране на сградата Ви?

 • По сградата има опасни падащи участъци – мазилки, балкони и др.
 • Конструктивното състояние на фасадата е лошо, с напукана или липсваща мазилка.
 • Плащате прекалено високи сметки за отопление и климатици, а реално не усещате топлината за която плащате.
 • Имате проблеми с теч или влага в помещенията от сградата.
 • Имате проблем с плесента и мухъла.
 • Решили сте да обновите дома си и да повишите неговата цена.

Ако вече сте решени да санирате на сградата, съветваме ви да прецените няколко важни неща:

Не жалете средства за дебелината на изолационния материал, неговия производител и състав - стиропор, неопор, каменна вата и т.н. Това е само една трета от разхода за цялата система топлоизолация. При всички случаи ще платите за останалите консумативи, материали, разходи по скеле, ако има такова, както и цената за труд. А точно тази една трета от цената на системата за саниране на сгради ще ви топли през зимата.

Много често евтиното излиза не само скъпо, а и дори двойно. Процеса саниране на сгради е дълготрайна инвестиция, от която очаквате възвръщаемост. Влагайте средствата си разумно.

Ние от Шпици Строй ЕООД ще ви предложим целият комплекс от строителни фасадни услуги на изключително разумни цени.

Отстъпките се договарят.